Presentatie Tsjechische editie ‘Minjan’ van Margot Vanderstraeten tijdens opening dubbelexpositie ‘Minyan’

Van het boek Minjan, mijn orthodox-joodse ontmoetingen na mazzel tov van Margot Vanderstraeten verschijnt de Tsjechische editie. Het boek wordt op 8 mei a.s. gepresenteerd in Tsjechië tijdens de opening van een dubbeltentoonstelling met foto’s van de orthodox-joodse fotograaf Dan Zollmann. Zollmann speelt een bijzondere rol in het werk van Margot Vanderstraeten. Zo sieren zijn foto’s de covers van zowel Minjan als Mazzel tov. Daarnaast speelt hij een rol in het laatste boek van Vanderstraeten, waarbij hij met zijn camera door de straten van Antwerpen dwaalt, en zo zijn stempel op het boek drukt.

Zowel in Mazzel tov als Minjan belicht Vanderstraeten het orthodoxe jodendom binnen de huidige, geglobaliseerde wereld. Later dit jaar volgen ook Poolse en Hongaarse edities van Minjan.

De gelijknamige expositie Minyan opent op zondag 8 mei 2022 en op zondag 15 mei in twee steden nabij Praag. GASK, de galerie van de regio Midden-Bohemen, en de galerie arto.to van Uhelný mlýn presenteren op deze dubbele tentoonstelling gezamenlijk het werk van de Belgische fotograaf Dan Zollmann die de bezoeker een blik gunt in de unieke wereld van Europa’s grootste orthodox-joodse gemeenschap, gevestigd in Antwerpen.

Het doel van de tentoonstelling is de nadruk te leggen op het thema van respect in de hedendaagse mondiale samenleving – een thema dat met het oog op de huidige gebeurtenissen bijzonder belangrijk is. De tentoonstelling is verdeeld in twee thematische gehelen: de tentoonstelling in Uhelný mlýn verkent het thema van contrasten, die vaak als bijzaak voorkomen, door een zichtbaar andere traditie te plaatsen in het decor van een pulserende westerse metropool. De beelden in GASK, daarentegen, nemen de intimiteit van familie, spirituele gemeenschap, school en het leven van het individu van dichtbij onder de loep. Beide fotoreeksen gaan een gesprek aan over visuele verschillen en ontmoetingen, over onderlinge verbanden en wederzijdse invloeden.

Zowel Margot Vanderstraeten als Dan Zollman zijn tussen 11 en 13 juni te gast zijn Praag, waar dan een boekenbeurs plaatsvindt. Vanderstraeten zal er deelnemen aan debatten en met lezers praten. Zollmann zal mensen door zijn foto’s leiden.

De expositie is tot stand gekomen dankzij de medewerking van de Vlaamse Delegatie in Tsjechië en het hele initiatief, waarin ook de Tsjechische uitgever Garamond en de galerijen investeren, werd en wordt getrokken door Radka Smejkalová, journaliste en vertaalster. Ze vertaalde zowel Mazzel tov als Minjan naar het Tsjechisch.

De exposities zullen tot eind augustus te zien zijn. Voor meer informatie: https://gask.cz/cs/vystavy en http://arto.to/

Meer nieuws

  • Seizoen 2 van de podcast ‘Van Dis Ongefilterd’ begonnen

    7 september 2024

    #22 'Ik ben de begrafenisondernemer van mijn eigen boekenkast' Na een min of meer gedwongen rustpauze is 'Van Dis Ongefilterd' terug met seizoen 2! Adriaan en Simon spreken over: poep / hoe gaat...

    Lees het hele bericht
  • ‘Bloedmooi en onvergetelijk’ – ‘Rouwdouwers’, de debuutroman van Falun Ellie Koos

    6 september 2024

    ‘Gevoelig, rauw, vitaal en compromisloos proza. Bloedmooi en onvergetelijk’, aldus Manon Uphoff over Rouwdouwers, de debuutroman van Falun Ellie Koos. Het is het indringende verhaal over een broer...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights