Atlas Contact komt met e-only-uitgave over long covid van Bregje Bleeker

Atlas Contact brengt vandaag een exclusief e-book uit over long covid, waarin schrijfster Bregje Bleeker terugblikt op haar ervaringen met deze nog steeds niet begrepen ziekte. Het leven moet maar even wachten is de eerste oorspronkelijk Nederlandstalige uitgave over long covid.

Terwijl de wereld steeds meer open gaat en afscheid neemt van de laatste coronamaatregelen, komt er ook steeds meer naar buiten over long covid, de aandoening waarbij mensen na het doormaken van Covid-19 niet volledig herstellen. De Gezondheidsraad roept op tot meer aandacht. En de eerste zorgmedewerkers (die aan het begin van de pandemie besmet raakten, terwijl ze patiënten verzorgden) met long covid zijn inmiddels ontslagen.

Half maart 2020 reed schrijfster Bregje Bleeker na een sabbatical van ruim een jaar vanuit Zuid-Frankrijk terug naar Amsterdam. Ze arriveerde in Amsterdam precies op de dag waarop Nederland voor de eerste keer op slot ging. Terwijl Bregje de stad inreed begon ze zich steeds minder lekker te voelen. Hooikoorts? Een griepje? Het jaar dat erop volgde was ze extreem moe en kreeg last van veel symptomen van wat we nu long covid noemen.

Het leven moet maar even wachten is Bleekers verslag van haar omgang met deze nog niet lang bekende ziekte. Ze schrijft prachtig over het verstrijken van de tijd gedurende haar ziekte, de onzekerheid, het beter willen worden, de tegenslagen en uiteindelijk acceptatie en een andere inrichting van het leven. Dat blijkt de sleutel tot herstel.

Haar verhaal laakt het gebrek aan medische en maatschappelijke aandacht voor long covid en staat vol praktische tips om met de ziekte om te gaan.

Bregje Bleeker debuteerde succesvol met de roman De walrus (2007), die tien jaar later in herschreven versie opnieuw werd uitgebracht. In 2017 verscheen ook haar tweede roman Eva. Daarnaast schreef ze o.a. biografieën in opdracht en werkt ze voor de gemeente Amsterdam als kwartiermaker.

 

Meer nieuws

  • Seizoen 2 van de podcast ‘Van Dis Ongefilterd’ begonnen

    7 september 2024

    #22 'Ik ben de begrafenisondernemer van mijn eigen boekenkast' Na een min of meer gedwongen rustpauze is 'Van Dis Ongefilterd' terug met seizoen 2! Adriaan en Simon spreken over: poep / hoe gaat...

    Lees het hele bericht
  • ‘Bloedmooi en onvergetelijk’ – ‘Rouwdouwers’, de debuutroman van Falun Ellie Koos

    6 september 2024

    ‘Gevoelig, rauw, vitaal en compromisloos proza. Bloedmooi en onvergetelijk’, aldus Manon Uphoff over Rouwdouwers, de debuutroman van Falun Ellie Koos. Het is het indringende verhaal over een broer...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights