Mediaoptredens Geert Mak

In de afgelopen twee weken heeft Geert Mak, auteur van In Europa en Grote verwachtingen. 2e herziene editie, meerdere mediaoptredens gegeven als Europakenner in het licht van de Russische inval in Oekraïne.

Zo besprak hij bij NOS Met het Oog op Morgen samen met journalist Laura Starink van kennisplatform Raam op Rusland en Derk Sauer, uitgever van The Moscow Times in Rusland de consequenties van de inval op langere termijn en de impact op de relatie tussen Rusland en Europa.

In een interview met VRT legde Geert Mak uit waarom we niet solidair kunnen zijn met Oekraïne zonder zelf offers te brengen. Bij EenVandaag sprak hij over de rottigheid van de 20ste eeuw die in Oekraïne heeft toegeslagen en bij Talkshow M discussieerde hij samen met Ron Keller, de oud-Nederlandse ambassadeur die Poetin meerdere malen heeft ontmoet, over de intenties van Poetin.

Over In Europa: In 2004 verscheen de tweedelige boekenset In Europa, de neerslag van een reis die Geert Mak maakte door Europa in het laatste jaar van de twintigste eeuw. De geschiedenis van die eeuw was zijn leidraad. Mak reisde naar Londen, Stalingrad en Madrid, langs de bunkers van Berlijn, bekeek de geparfumeerde kleerkasten van Helena Ceauşescu in Boekarest en de speelgoedauto’s in een verlaten crèche in Tsjernobyl. Het werd een inventarisatie: hoe lag het continent erbij aan het slot van de eeuw?

Over Grote verwachtingen. 2e herziene editie: Grote verwachtingen, het vervolg op het immens succesvolle In Europa van 2004, verscheen eind 2019. Waar In Europa inging op de in zoveel opzichten gruwelijke 20ste eeuw getekend door twee wereldoorlogen, gaat Grote verwachtingen over de eerste twee decennia van de eenentwintigste eeuw. Het neemt de draad op waar In Europa eindigde, in 1999. Mak schetst de sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar gaandeweg verdween, de gevoelens rond de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers, de toestand in Oost-Europa en Rusland, de bankencrisis, de Verenigde Staten, Noord- versus Zuid-Europa, de vluchtelingen. Eind 2020 werd hieraan een Epiloog toegevoegd, over de totaal onverwachte coronacrisis en in het najaar van 2021 verscheen de Engelstalige geactualiseerde editie, met onder andere een analyse van de Brexit, de gevolgen van het Trumptijdperk en de pandemie die nog niet voorbij is.

Meer nieuws

  • Seizoen 2 van de podcast ‘Van Dis Ongefilterd’ begonnen

    7 september 2024

    #22 'Ik ben de begrafenisondernemer van mijn eigen boekenkast' Na een min of meer gedwongen rustpauze is 'Van Dis Ongefilterd' terug met seizoen 2! Adriaan en Simon spreken over: poep / hoe gaat...

    Lees het hele bericht
  • ‘Bloedmooi en onvergetelijk’ – ‘Rouwdouwers’, de debuutroman van Falun Ellie Koos

    6 september 2024

    ‘Gevoelig, rauw, vitaal en compromisloos proza. Bloedmooi en onvergetelijk’, aldus Manon Uphoff over Rouwdouwers, de debuutroman van Falun Ellie Koos. Het is het indringende verhaal over een broer...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights