Deniz Kuypers en Mariken Heitman op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2022

De atlas van overal van Deniz Kuypers en Wormmaan van Mariken Heitman zijn twee van de zes genomineerden voor de Libris Literatuur prijs 2022, de prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar.

Uit het juryrapport:

De opbouw en thematiek van Wormmaan getuigen van een groot intellect, literair meesterschap en de moed om niet te kiezen voor een conventionele vertelling. Als lezer word je niet behaagd maar uitgedaagd om de hersenen te laten kraken: de roman is filosofisch, zonder nodeloos zwaarwichtig te zijn.

In zijn indrukwekkende roman De atlas van overal hoopt Deniz Kuypers zichzelf te leren kennen door zijn Turkse vader te doorgronden. Dat alles is geschreven met bewonderenswaardige compassie en in een superieure stijl, hetgeen De atlas van overal tot een persoonlijke, gevoelige en onvergetelijke roman maakt.

De jury – bestaande uit Ahmed Aboutaleb (voorzitter), Katja de Bruin, Femke Essink, Alicja Gescinska en Theo Hakkert – maakt op maandag 9 mei in Felix Meritis de winnaar bekend.

Deniz Kuypers schreef de romans Dagen zonder Dulci (nominatie Academica Literatuurprijs 2013) en Het ruisen van de wereld (nominatie BNG Bank Literatuurprijs 2014). Hij studeerde Engelse letterkunde aan de UvA en woont sinds 2002 in San Francisco.

Mariken Heitman (1983) groeide op tussen de Veluwe en de IJssel. Zij studeerde biologie in Utrecht en was als tuinder een aantal jaar werkzaam in de biologische groenteteelt. In januari 2019 verscheen haar alom bejubelde debuut ‘De wateraap’, dat op de shortlist stond van de Bronzen Uil en de Anton Wachterprijs.

Meer nieuws

  • Seizoen 2 van de podcast ‘Van Dis Ongefilterd’ begonnen

    7 september 2024

    #22 'Ik ben de begrafenisondernemer van mijn eigen boekenkast' Na een min of meer gedwongen rustpauze is 'Van Dis Ongefilterd' terug met seizoen 2! Adriaan en Simon spreken over: poep / hoe gaat...

    Lees het hele bericht
  • ‘Bloedmooi en onvergetelijk’ – ‘Rouwdouwers’, de debuutroman van Falun Ellie Koos

    6 september 2024

    ‘Gevoelig, rauw, vitaal en compromisloos proza. Bloedmooi en onvergetelijk’, aldus Manon Uphoff over Rouwdouwers, de debuutroman van Falun Ellie Koos. Het is het indringende verhaal over een broer...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights