Podcast over de razzia’s van 22 en 23 februari 1941

Podcast over de razzia’s van 22 en 23 februari 1941

Sandra Rottenberg en Wally de Lang, auteur van het in 2021 verschenen boek De razzia’s van 22 en 23 februari 1941 in Amsterdam. Het lot van 389 Joodse mannen, maakten een podcast met nagekomen verhalen die als reactie op het boek binnen kwamen.

Het kan best moeilijk zijn om je voor te stellen dat een gebeurtenis van tachtig jaar geleden nog veel emoties op kan roepen, maar bij de razzia’s van 22 en 23 februari 1941 is dat zeker het geval. Bijna vierhonderd jonge mannen werden destijds met bruut geweld opgepakt in de Amsterdamse Jodenbuurt. Van deze razzia’s hebben veel mensen wel eens gehoord: ze vormden de aanleiding voor de Februaristaking van 1941 in Amsterdam, een groot en moedig protest tegen de vervolging van de Joodse bevolking door de Duitse bezetters.

Wally de Lang vroeg zich af wie de mannen waren die tijdens de razzia’s zijn opgepakt. Dankzij een intensieve speurtocht heeft ze de levens van deze mannen en hun familie kunnen reconstrueren. Ook heeft ze ontdekt wat een gruwelijk einde hen wachtte. Tegelijkertijd met het boek opende de razzia-tentoonstelling in het Stadsarchief. Helaas kon die maar een paar weken voor het publiek open zijn in verband met de heersende coronapandemie.

Ondertussen meldden zich talloze nabestaanden met nieuwe foto’s, documenten, brieven en verhalen. In de paar weken dat de tentoonstelling vorig jaar voor kleine groepen bezoekers toegankelijk was, heeft Wally samen met programmamaakster Sandra Rottenberg kinderen, kleinkinderen, neven en nichten van de opgepakte mannen in Stadsarchief Amsterdam ontvangen om hun persoonlijke verhalen op te nemen. In deze audiodocumentaire zijn een aantal van die geschiedenissen opgenomen, aangevuld met uniek bronnenmateriaal.

De documentaire is vanaf heden te beluisteren via: https://www.2doc.nl/docs/2022/58-Nagekomen-verhalen.html en alle podcastkanalen.

De Razzia’s van 22 en 23 februari 1941. Nagekomen verhalen.
Samenstelling: Sandra Rottenberg – Research: Wally de Lang

De tentoonstelling in Stadsarchief Amsterdam is opnieuw te zien van 18 februari tot en met 8 mei 2022.

Meer nieuws

  • Seizoen 2 van de podcast ‘Van Dis Ongefilterd’ begonnen

    7 september 2024

    #22 'Ik ben de begrafenisondernemer van mijn eigen boekenkast' Na een min of meer gedwongen rustpauze is 'Van Dis Ongefilterd' terug met seizoen 2! Adriaan en Simon spreken over: poep / hoe gaat...

    Lees het hele bericht
  • ‘Bloedmooi en onvergetelijk’ – ‘Rouwdouwers’, de debuutroman van Falun Ellie Koos

    6 september 2024

    ‘Gevoelig, rauw, vitaal en compromisloos proza. Bloedmooi en onvergetelijk’, aldus Manon Uphoff over Rouwdouwers, de debuutroman van Falun Ellie Koos. Het is het indringende verhaal over een broer...

    Lees het hele bericht

Leestips ontvangen?

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws over boeken, schrijvers en activiteiten? Meld je dan hier aan voor onze maandelijke nieuwsbrief.

Schrijf je in

Agenda

[twitget]
Geverifieerd door MonsterInsights