Steven Pinker, Sander Heijne, Rebekka de Wit en Olivia Laing bij Brainwash festival

Zaterdag 30 en zondag 31 oktober is Brainwash Festival, het grootste denkfestival van Nederland en België. Op het festival komen schrijvers, dichters, filosofen, wetenschappers, kunstenaars en theatermakers uit binnen- en buitenland samen in het hart van Amsterdam. Dit jaar zijn onder anderen Steven Pinker, Sander Heijne, Rebekka de Wit en Olivia Laing (online) aanwezig. Klik hier voor meer informatie en tickets.

Steven Pinker

Als er een top-10 is van meest invloedrijke psychologen, dan staat de Harvard-hoogleraar Steven Pinker misschien wel bovenaan. Naast wereldberoemd psycholoog is Pinker taalkundige en cognitiewetenschapper.

Speciaal voor Brainwash festival vliegt hij naar Nederland om te spreken over rationaliteit en redelijkheid. Hoe is het mogelijk dat de mensheid de grootste wetenschappelijke inzichten heeft verworven maar ook steeds meer nepnieuws, complottheorieën en post-truth-retoriek produceert?

Steven Pinker schreef bestsellers als Het taalinstinctHoe de menselijke geest werkt en het monumentale Ons betere ik. In september verscheen zijn boek Rationaliteit. Hij is professor aan Harvard University.

Sander Heijne

Wij vinden dat iedereen onderzoeksjournalist Sander Heijne een keer moet horen spreken. Zijn analyse van ons economische systeem is zo raak dat je er tegelijk blij en boos van wordt. Blij omdat je het eindelijk begrijpt, en boos omdat al die groei zo weinig voor ons heeft gedaan.

Heijne schreef met Hendrik Noten Fantoomgroei (2020) en liet zien dat onze economie al ver voor de coronacrisis ontspoorde. Hoe kon het dat vitale sectoren als de zorg, het onderwijs en de politie werden uitgehold terwijl bedrijfswinsten explodeerden? En waarom accepteren we dat?

Rebekka de Wit

Wie moet de verantwoordelijkheid voor klimaatverandering dragen? Rebekka de Wit onderzoekt de noodzaak van taal en verbeelding om de klimaatcrisis te lijf te gaan. Ze vraagt zich af waarom we voortdurend het gevoel hebben dat het niks uitmaakt wat we doen omdat het allemaal te klein of juist te groot is.

Rebekka de Wit is schrijver en performer. Ze is artistiek leider van Antwerps theatergezelschap de Nwe Tijd, columnist bij de Standaard en publiceerde de roman We komen nog één wonder tekort en de essaybundel Afhankelijkheidsverklaring.

Olivia Laing (online)

Tijdens het Brainwash Weekend in februari hadden we zo’n mooi gesprek met veelgeprezen schrijver en kunstcriticus Olivia Laing dat wij haar (naar aanleiding van haar nieuwste boek) meteen hebben uitgenodigd voor het festival.

Laing laveert in haar nieuwste werk Ieder een lichaam (2021) tussen het menselijk lichaam, politiek, vrijheid en macht. Het is een duizelingwekkende dwaaltocht door de levens van Wilhelm Reich, Sigmund Freud, Susan Sontag, Nina Simone en Malcolm X, waarmee ze kijkt naar de mogelijkheid om vanuit het lichaam tot verzet en verandering te komen.

Meer nieuws

  • Seizoen 2 van de podcast ‘Van Dis Ongefilterd’ begonnen

    7 september 2024

    #22 'Ik ben de begrafenisondernemer van mijn eigen boekenkast' Na een min of meer gedwongen rustpauze is 'Van Dis Ongefilterd' terug met seizoen 2! Adriaan en Simon spreken over: poep / hoe gaat...

    Lees het hele bericht
  • ‘Bloedmooi en onvergetelijk’ – ‘Rouwdouwers’, de debuutroman van Falun Ellie Koos

    6 september 2024

    ‘Gevoelig, rauw, vitaal en compromisloos proza. Bloedmooi en onvergetelijk’, aldus Manon Uphoff over Rouwdouwers, de debuutroman van Falun Ellie Koos. Het is het indringende verhaal over een broer...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights