Lotte Dondorp en Mariken Heitman ontvangen C.C.S. Crone Stipendium 2021

Mariken Heitman en Lotte Dondorp ontvangen dit jaar een C.C.S. Crone Stipendium. Dit is een beurs van de gemeente Utrecht voor beloftevolle Utrechtse auteurs. Zij krijgen ieder 3.000 euro om een volgende publicatie mogelijk te maken. De stipendia werden door wethouder Anke Klein uitgereikt tijdens een speciaal programma op het International Literature Festival Utrecht (ILFU).

De jury, die dit jaar bestond uit Willemijn Lindhout (freelance redacteur), Mireille Geus (schrijver en schrijfcoach) en Roos van Rijswijk (schrijver, interviewer en schrijfdocent), sprak lovende woorden over de schrijvers. Zij werden geselecteerd uit 26 inzendingen die dit jaar binnenkwamen. De stipendia werden op donderdag 30 september uitgereikt door wethouder Anke Klein tijdens het ILFU International Literature Festival Utrecht in TivoliVredenburg.

Uit het juryrapport:

Van Mariken Heitman (1983) verscheen in 2019 het alom bejubelde debuut De wateraap. De jury roemde Heitmans verzorgde stijl, haar poëtische, zintuiglijke taal en haar sterke gevoel voor ritme. “Dit is iemand die het schrijven echt beheerst en een sfeer en setting neer weet te zitten zonder te veel uit te leggen,” aldus de jury. Lotte Dondorp (1987) debuteerde in augustus 2021 met de verhalenbundel Zonder ons is er geen muziek. Over haar verhalen zegt de jury: “Ze weet met weinig woorden een hele wereld neer te zetten, weet de spanning goed op te bouwen, heeft een goed gevoel voor ritme en schrijft uitstekende dialogen.”

Lotte Dondorp (1987) studeerde literatuurwetenschap en filosofie. In 2019 rondde zij de vierjarige opleiding af aan de Schrijversvakschool Amsterdam. Haar verhalen verschenen op Revisor.nl, in Hollands Maandblad en Tirade. Haar verhalenbundel Zonder ons is er geen muziek is in augustus 2021 verschenen.

Mariken Heitman (1983) groeide op tussen de Veluwe en de IJssel. Zij studeerde biologie in Utrecht en was als tuinder een aantal jaar werkzaam in de biologische groenteteelt. In januari 2019 verscheen haar alom bejubelde debuut De wateraap, dat genomineerd werd voor de Jan Wolkers Prijs, de Bronzen Uil en op de shortlist stond van de Anton Wachterprijs. Haar nieuwe roman Wormmaan is in augustus 2021 verschenen.

Meer nieuws

  • ‘De droom van Den Haag’ van Benjamin Duerr genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs 2024

    9 september 2024

    De droom van Den Haag. De Haagse vredesconferenties en het ontstaan van een nieuwe wereldorde van Benjamin Duerr, is een van de genomineeren voor de Libris Geschiedenisprijs 2024. Uit meer dan 350 his...

    Lees het hele bericht
  • Seizoen 2 van de podcast ‘Van Dis Ongefilterd’ begonnen

    7 september 2024

    #22 'Ik ben de begrafenisondernemer van mijn eigen boekenkast' Na een min of meer gedwongen rustpauze is 'Van Dis Ongefilterd' terug met seizoen 2! Adriaan en Simon spreken over: poep / hoe gaat...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights