Hylke Speerstra bij Tijd voor Max over theatervoorstelling ‘Op klompen door de dessa’

Op dinsdag 7 september is Hylke Speerstra te gast bij Tijd voor Max om te vertellen over Op klompen door de dessa. Indiëgangers vertellen dat de inspiratie vormde voor een bijzonder theaterstuk dat dit najaar in première gaat. Het gesprek is om 17.10 uur te zien op NPO1.

De voorstelling Op klompen door de dessa is een unieke theatervorm,  met een mix van storytelling en gamingelementen. Het theaterstuk is een onderdompeling in het leven van een oud-Indiëganger en vertelt het verhaal over Nederlandse dienstplichtige soldaten die vlak na de Tweede Wereldoorlog in Indonesië werden ingezet om het gezag over de voormalige kolonie Nederlands-Indië te herstellen. Dit optreden mondt uit in een guerrilla-oorlog.

Jonge soldaten, maar liefst 200.000 in getal, stortten zich – nauwelijks voorbereid op hun zware taak – in een dekolonisatieoorlog die wel 4 jaar duurde. Was het uit kameraadschap en vaderlandsliefde dat ze vertrokken naar ‘De Oost’? Of was er geen sprake van een keuze en kwamen ze simpelweg op voor ‘hun nummer’? Bij hun thuiskomst in Nederland werden ze vaak geconfronteerd met onbegrip van hun naasten. Ervaar hoe ze desondanks hun leven weer oppakten en invulling gaven.

Op klompen door de dessa is een initiatief van Danny van Zuijlen (Studio Immersief) en Ton Offerman (artOloco).

Meer nieuws

  • Milio van de Kamp en Trudy Dehue genomineerd voor de Sociologische Bril 2024

    9 september 2024

    Misschien moet je iets lager mikken van Milio van de Kamp en Ei, Foetus, Baby van Trudy Dehue staan op de shortlist van De Sociologische Bril 2023. Milio van de Kamp (1991) is schrijver en socioloo...

    Lees het hele bericht
  • ‘De droom van Den Haag’ van Benjamin Duerr genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs 2024

    9 september 2024

    De droom van Den Haag. De Haagse vredesconferenties en het ontstaan van een nieuwe wereldorde van Benjamin Duerr, is een van de genomineeren voor de Libris Geschiedenisprijs 2024. Uit meer dan 350 his...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights