Atlas Contact werkt opnieuw samen met jong talent van ArtEZ Hogeschool

Na een prettige samenwerking in 2020, waarbij drie studenten van ArtEz animaties ontworpen voor de debuutroman De slaap die geen uren kent van Sebastiaan Chabot, hebben opnieuw een aantal studenten aan ArtEZ Hogeschool zich laten inspireren door een Nederlandse roman. Onder leiding van kunstenaar en docent Tammo Schuringa zijn drie studenten aan de slag gegaan met de in februari verschenen roman De atlas van overal van Deniz Kuypers. Binnen enkele maanden bedachten, ontwierpen, tekenden, fotografeerden en monteerden de drie kunstenaars animaties en ten behoeve van de derde roman van Kuypers.

De atlas van overal van Deniz Kuypers gaat over een man in het Turkije van de jaren zestig die zichzelf genoodzaakt ziet zijn schrijversdroom opzij te zetten en naar Nederland te komen. Zijn zoon Deniz wordt wél schrijver en verhuist naar Amerika. Als Deniz zelf kinderen krijgt, ontstaat de behoefte het verleden van zijn vader, die hij twintig jaar niet heeft gesproken, te onderzoeken. Zijn vragen leiden hem van Oost-Turkije naar Californië en uiteindelijk terug naar Nederland. Met De atlas van overal vertelt Deniz Kuypers een aangrijpend verhaal over ontheemding, het opgroeien tussen twee culturen, de rusteloosheid die daarbij hoort en de verhalen die ons verbinden – aan onze thuisgrond en aan elkaar.

De studenten over hun ontwerpen:

Sietske Barten (1989): ‘Een plantje groeit uit tot een boom, maar deze boom wilt niet geworteld zijn op de plaats dat het ‘hoort’ te leven en gaat op zoek naar waar het wil bestaan.’ (Bekijk de animatie via YouTube)

Vera Wolsink (2000): ‘Een zoektocht naar identiteit, langs generaties aan herinneringen.’ (Bekijk de animatie via YouTube)

Sarah Diana Vandercruysse (1999): ‘Van vader tot zoon, van donker naar licht… De wind neemt ons mee in het verhaal van een vader en een zoon die afstand nemen.’ (Bekijk de animatie via YouTube)

Over De atlas van overal:

‘Het ware goud – en dat maakt De atlas van overal al per definitie een belangwekkend boek – zit hem in de onderliggende thematiek, namelijk die van het ongeworteld zijn, het afscheid nemen van A en nooit volledig arriveren op plek B.’ – NRC Handelsblad

‘Het levert een genadeloos eerlijke en bovenal prachtige roman op, een monument voor zijn kinderen.’ – Trouw

Meer nieuws

  • Verfilming van Oek de Jong’s ‘Hokwerda’s kind’ door Boudewijn Koole nu al te zien bij Film by the Sea

    11 september 2024

    Vanaf 24 oktober is de verfilming van Hokwerda’s kind te zien in de bioscoop. De bestseller van Oek de Jong, waarvan 70.000 exemplaren werden verkocht, is geregisseerd door Boudewijn Koole, prijswin...

    Lees het hele bericht
  • Milio van de Kamp en Trudy Dehue genomineerd voor de Sociologische Bril 2024

    9 september 2024

    Misschien moet je iets lager mikken van Milio van de Kamp en Ei, Foetus, Baby van Trudy Dehue staan op de shortlist van De Sociologische Bril 2023. Milio van de Kamp (1991) is schrijver en socioloo...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights