Vooraanstaande sinoloog Kristofer Schipper overleden
De vooraanstaande, ook internationaal beroemde sinoloog en taomeester Kristofer Schipper, die de belangrijkste teksten van het taoïsme en De gesprekken van Confucius in het Nederlands vertaalde en van toelichting voorzag, is op 18 februari in Amsterdam overleden. Hij werd 86 jaar.
Kristofer Schipper (1934-2021) studeerde Chinees, Japans, Chinese religies en antropologie in Parijs. In 1968 werd hij de eerste westerling die als taomeester werd bevestigd.
Lange tijd doceerde hij aan de École Pratique des Hautes Études van de universiteit Sorbonne in Parijs, en was van 1993 tot 1999 tevens hoogleraar Chinese geschiedenis van de Universiteit Leiden.
Naast diverse studies in het Frans en het Engels publiceerde hij in 1988 in Nederlandse vertaling de grote studie Tao – de levende religie van China. Ook publiceerde hij in 2004 The Taoist Canon: A Historical Companion to the Daozang.
In 2006 verscheen bij uitgeverij Augustus (Atlas Contact) De geschriften van Zhuang Zi, de eerste volledige vertaling in het Nederlands van een van de belangrijkste teksten van het taoïsme, in 2011 gevolgd door De weg van de Tao en de innerlijke kracht van Lao Zi en in 2014 De gesprekken van Confucius. De vertalingen zijn gebaseerd op hedendaags onderzoek en werden door Schipper van een inleiding en uitgebreid commentaar voorzien.
Schipper woonde na zijn emeritaat afwisselend in Parijs, Amsterdam en in Fuzhou. Samen met zijn echtgenote, professor Yuan Bingling, stichtte hij in Fuzhou de eerste bibliotheek in China die gespecialiseerd is in westerse literatuur en sociale wetenschappen. In 2013 namen hij en professor Yuan Bingling, ondersteund door het Wereld Natuur Fonds, het initiatief om de Aishan Foundation op te richten ter bestudering en behoud van de 108 Natuurheiligdommen van het taoïsme in Zuid- en Centraal China. Dit leidde tot een motie in het 13e partijcongres in 2018 om deze sites voor te dragen als World Heritage sites.
Voor zijn werk werd Kristofer Schipper in 2004 onderscheiden met de Ordre national de la Légion d’honneur in Frankrijk en met de Vriendschapsprijs van de Chinese regering, de hoogste onderscheiding van de Volksrepubliek China voor een buitenlander, vanwege zijn bijdrage aan de bevordering van de Chinese cultuur buiten China. In Nederland was Kristofer Schipper sinds 1995 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.
Kristofer Schipper laat een vrouw en vijf dochters achter.