Gedichtendag en Poëzieweek 2021

Vandaag is het Gedichtendag en tevens het begin van de Poëzieweek (28 januari tot 3 februari), het grootste en meest laagdrempelige initiatief voor poëzie in de Lage Landen. Ter gelegenheid van de Poëzieweek tippen we twee onlangs verschenen dichtbundels:

  • Vesper van Anne Broeksma: In Vesper ontsnapt de dichter uit een omgeving van baksteen, gedreven door een gevoel van gemis. In onderaardse gangen, lawaaiige Nederlandse bossen en verre oerwouden wordt onze relatie met de levende wereld onderzocht.
  • Ontbinding van Piet Gerbrandy: In Ontbinding wordt het verhaal verteld van een man die verwonderd terugkijkt op een leven vol liefde, vogels, oude boeken en verlangen. De avond valt, er moet afscheid worden genomen, er breekt een volgende fase aan, die ongetwijfeld weer gulzig zal worden omarmd.

Woensdag 27 januari vond de startshow van de Poëzieweek plaats, waarbij onder andere dichter Mark van Tongele online aanwezig was. Zijn gedicht ‘samenhangzin’, uit de bundel De loeiende tier, is te lezen in Metro België, die zoals ieder jaar geheel in poëtische stemming is.

Sinds 2000 wordt elk jaar eind januari poëzie extra in de kijker gezet. Op initiatief van Poetry International is de laatste donderdag van januari uitgeroepen tot Gedichtendag. De poëzieweek is een breed samenwerkingsverband van dichters, literaire organisaties, scholen, bibliotheken en andere verenigingen zorgt ervoor dat de donkere januaridagen in Vlaanderen en Nederland een poëtische invulling krijgen.

Een overzicht van alle activiteiten is hier te vinden.

 

Meer nieuws

  • Verfilming van Oek de Jong’s ‘Hokwerda’s kind’ door Boudewijn Koole nu al te zien bij Film by the Sea

    11 september 2024

    Vanaf 24 oktober is de verfilming van Hokwerda’s kind te zien in de bioscoop. De bestseller van Oek de Jong, waarvan 70.000 exemplaren werden verkocht, is geregisseerd door Boudewijn Koole, prijswin...

    Lees het hele bericht
  • Milio van de Kamp en Trudy Dehue genomineerd voor de Sociologische Bril 2024

    9 september 2024

    Misschien moet je iets lager mikken van Milio van de Kamp en Ei, Foetus, Baby van Trudy Dehue staan op de shortlist van De Sociologische Bril 2023. Milio van de Kamp (1991) is schrijver en socioloo...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights