PrinsjesBoekenprijs naar ‘Witte schuld’ van Elma Drayer

Elma Drayer wint voor haar boek Witte schuld de PrinsjesBoekenprijs 2020. De andere genomineerden waren Marnix Krop, Wim Kok. Voor zijn mensen en Huib Modderkolk, Het is oorlog en niemand die het ziet.

In haar boek neemt Elma Drayer, columnist bij de Volkskrant, krachtig stelling tegen de wijze waarop in Nederland het identiteitsdebat wordt gevoerd.

‘Drayer gaat voorbij de makkelijke meningen maar geeft historische achtergronden en analyses waardoor er daadwerkelijk een beter inzicht en begrip ontstaat over het meest verhitte debat op dit moment in onze samenleving’, stelt de driekoppige jury van de achtste editie van de PrinsjesBoekenprijs onder leiding van oud-Tweede Kamerlid Mark Verheijen (VVD) in het juryrapport.

‘Ze levert daarbij niet alleen een overzicht van argumenten maar levert ook kritiek op de wijze waarop het debat wordt gevoerd en maakt een reconstructie hoe de identiteitsdiscussie in Nederland zich heeft ontwikkeld. Dat alles wil echter niet zeggen dat ze neutraal blijft. Allerminst. Ze leeft zich in, reflecteert en neemt stelling. En soms schuurt dat maar het maakt haar meteen ook kwetsbaar en vormt daarmee zeker een waardevolle bijdrage aan het maatschappelijk debat.’

Aan de PrinsjesBoekenprijs is een oorkonde en een geldbedrag van 2500 euro verbonden. Jaarlijks wordt de PrinsjesBoekenprijs uitgereikt aan het beste politieke boek van het afgelopen parlementaire jaar. Dit jaar werden in totaal 54 boeken ingezonden.

De uitreiking van de PrinsjesBoekenprijs is onderdeel van het PrinsjesFestival, dat van 9-15 september in Den Haag gehouden wordt. Tijdens het Prinsjesfestival wordt de democratie gevierd.

Meer nieuws

  • ‘Vertel me alles’ van Elizabeth Strout is als ‘Een warm bad voor de fans’

    13 september 2024

    Onlangs verscheen de nieuwe roman van Elizabeth Strout, Vertel me alles. Dirk Jan Arensman, boekenrecensent bij Het Parool, noemt het ‘een warm bad voor de fans’. In de Verenigde Staten, waar V...

    Lees het hele bericht
  • Verfilming van Oek de Jong’s ‘Hokwerda’s kind’ door Boudewijn Koole nu al te zien bij Film by the Sea

    11 september 2024

    Vanaf 24 oktober is de verfilming van Hokwerda’s kind te zien in de bioscoop. De bestseller van Oek de Jong, waarvan 70.000 exemplaren werden verkocht, is geregisseerd door Boudewijn Koole, prijswin...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights