Floor Milikowski over het coronavirus in Amsterdam

Floor Milikowski

Amsterdam

 

Vanachter de balie draait de hoteleigenaar zijn beeldscherm naar me toe. Met zijn wijsvinger gaat hij langs de lege vakjes in het overzicht met de reserveringen. ‘Normaal zijn deze allemaal vol,’ zegt hij. ‘Nu is bijna alles leeg.’ Dat geldt niet alleen voor dit hotel vlak bij het Amstelstation, maar ook voor zijn twee andere vestigingen in de binnenstad. Sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland zijn bijna alle toeristen vertrokken en dat betekent tienduizenden lege hotelkamers in de vele honderden hotels die zijn verspreid over de stad.

De hotelier grijpt de situatie aan om creatief te ondernemen. Zijn kamers zijn nu te huur als werkplekken voor ouders die met de kinderen thuis niet aan werken toekomen en het restaurant kookt afhaalmaaltijden.

Hoewel het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen in Amsterdam relatief gezien meevalt, wordt de hoofdstad economisch gezien harder getroffen dan andere delen van het land. Onderzoeksbureau seo maakte in opdracht van de gemeente een eerste ruwe schatting en concludeerde dat de regio iedere maand 1,6 miljard euro aan toegevoegde waarde misloopt. Inkomsten in de toeristische sector en de horeca zijn geminimaliseerd, waardoor tienduizenden banen op de tocht staan. Musea zijn dicht, rondvaartboten liggen voor anker, terrassen zijn verdwenen.

Enerzijds is het pijnlijk en rijst de vraag hoe groot de economische schade zal zijn tegen de tijd dat het virus verslagen is. Anderzijds geeft het eindelijk weer een beetje lucht aan een stad die steeds meer gebukt ging onder het ongebreidelde massatoerisme. Je kunt weer slenteren over de grachten en dwalen over het Museumplein. Je kan koffie halen in de deuropening van een café en het in alle rust opdrinken op een van de vele lege bankjes aan het water of op het Spui. Amsterdam is voor even weer helemaal van de bewoners.

Het gemeentebestuur zegt dat het deze onverwachte onderbreking wil aangrijpen om de balans te herstellen. Net als de meeste bewoners zal het niet rouwen als er hier of daar een hotel, souvenirwinkel of wafelwinkel sneuvelt. Het biedt ruimte aan een frisse wind, aan initiatieven, ondernemers en instellingen die werkelijk iets aan de stad toevoegen. Misschien is dit wel de grote reset waar Amsterdam zo naar hunkert.

Meer nieuws

  • ‘Vertel me alles’ van Elizabeth Strout is als ‘Een warm bad voor de fans’

    13 september 2024

    Onlangs verscheen de nieuwe roman van Elizabeth Strout, Vertel me alles. Dirk Jan Arensman, boekenrecensent bij Het Parool, noemt het ‘een warm bad voor de fans’. In de Verenigde Staten, waar V...

    Lees het hele bericht
  • Verfilming van Oek de Jong’s ‘Hokwerda’s kind’ door Boudewijn Koole nu al te zien bij Film by the Sea

    11 september 2024

    Vanaf 24 oktober is de verfilming van Hokwerda’s kind te zien in de bioscoop. De bestseller van Oek de Jong, waarvan 70.000 exemplaren werden verkocht, is geregisseerd door Boudewijn Koole, prijswin...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights