Opiniestuk over het vrije woord door Vonne van der Meer (NRC)

Op dinsdag 17 maart 2020 verscheen een opiniestuk van Vonne van der Meer in NRC Handelsblad. Aan de hand van recente voorbeelden (onder andere de autobiografie van Woody Allen die niet is verschenen en Jeanine Cummins die werd beticht van culturele toe-eigening in haar roman American Dirt) pleit Vonne van der Meer voor het vrije woord. “Het ergste is als schrijvers elkaar zelf in de ban doen.”

“De onvrijheid en censuur waar we nu mee te maken krijgen is lastiger. Het nieuwe bannen, afgelasten, de mond snoeren gaat niet van regeringen uit, maar van een on-line meute, ja, soms, zoals in het geval van Cummins, van andere schrijvers. Alles is te verdragen, alles went: dalende verkoopcijfers, krimpende lezersmarkt. Maar niet de aanblik van schrijvers die elkaar in de ban doen. En van uitgevers die bang zijn.”

Klik hier om het hele artikel te lezen.

Vonne van der Meer is schrijver en voorzitter van PEN Nederland, tak van de internationale schrijversvereniging die zich inzet voor verdrukte schrijvers en journalisten, voor de vrijheid van meningsuiting en expressie, en voor de literatuur.

Meer nieuws

  • ‘Vertel me alles’ van Elizabeth Strout is als ‘Een warm bad voor de fans’

    13 september 2024

    Onlangs verscheen de nieuwe roman van Elizabeth Strout, Vertel me alles. Dirk Jan Arensman, boekenrecensent bij Het Parool, noemt het ‘een warm bad voor de fans’. In de Verenigde Staten, waar V...

    Lees het hele bericht
  • Verfilming van Oek de Jong’s ‘Hokwerda’s kind’ door Boudewijn Koole nu al te zien bij Film by the Sea

    11 september 2024

    Vanaf 24 oktober is de verfilming van Hokwerda’s kind te zien in de bioscoop. De bestseller van Oek de Jong, waarvan 70.000 exemplaren werden verkocht, is geregisseerd door Boudewijn Koole, prijswin...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights