Chaja Polak bij ‘Gesprek Voor de Dam’

Sinds de opkomst van antiliberale populisten en nationalisten in Europa duikt het woord fascisme regelmatig op in de kranten. Is dat een terechte waarschuwing voor een opkomend gevaar, of is het contraproductieve stemmingmakerij? En los van de vraag of het terecht is, hoe herken je het kwaad voordat het geschied is? En hoe überhaupt te spreken over het kwaad?

Tijdens het jaarlijkse Gesprek Voor de Dam, in aanloop naar de Nationale Dodenherdenking, wordt op vrijdagavond 3 mei 2019 in De Balie stilgestaan bij dit vraagstuk.

Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie en hartstochtelijk pleitbezorger van een sterke Europese Unie gebaseerd op waarden, bespreekt de recente Europese tragedies en het belang van het herdenken daarvan.

Schrijver Chaja Polak gaat dieper in op de nivellering van daderschap en slachtofferschap. Polak schreef het boek De man die geen hekel had aan Jodenwaarin ze de geschiedenis van haar ouders, die op hun onderduikadres gearresteerd en gedeporteerd werden, verweeft met haar aanklacht tegen onwetendheid en onverschilligheid over de geschiedenis.

Rechtsfilosoof Tamar de Waal praat verder over burgerschap en schrijver Tom Lanoye draagt voor uit eigen werk, waaronder de nieuwe toneeltekst die hij voor Theater Na de Dam schreef.

Kijk hier voor meer informatie.

Meer nieuws

  • ‘Creation Lake’ van Rachel Kushner en ‘James’ van Percival Everett op de shortlist van de Booker Prize 2024

    17 september 2024

    De bij Atlas Contact verschenen roman Creation Lake van Rachel Kushner en de roman James van Percival Everett - die  in februari 2025 bij Atlas Contact verschijnt - zijn twee van de zes genomineerde ...

    Lees het hele bericht
  • ‘Vertel me alles’ van Elizabeth Strout is als ‘Een warm bad voor de fans’

    13 september 2024

    Onlangs verscheen de nieuwe roman van Elizabeth Strout, Vertel me alles. Dirk Jan Arensman, boekenrecensent bij Het Parool, noemt het ‘een warm bad voor de fans’. In de Verenigde Staten, waar V...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights