Indonesische editie van ‘Thuis gelooft niemand mij’

Op 28 september 2018 verschijnt bij uitgeverij Obor de Indonesische editie van Thuis gelooft niemand mij. Zuid-Celebes 1946-1947. Hierin beschrijft auteur Maarten Hidskes de rol van zijn vader in de koloniale oorlog in Indonesië. Ter gelegenheid daarvan zal Maarten Hidskes in september en oktober a.s. op meer dan twintig plekken in Indonesië in gesprek gaan met nabestaanden, veteranen en academici over een open zenuw in de koloniale geschiedenis, een gezamenlijk verleden vol geweld. Met dit nieuwe project South Sulawesi Reconsidered beoogt hij het gedeelde verleden zichtbaar maken.
Hidskes ontdekte dat zijn vader geheel vrijwillig en in volle overtuiging had deelgenomen aan een van de meest bloedige acties in 1946-1947 op Zuid-Celebes, onder leiding van kapitein Westerling. De acties kenden uitsluitend verliezers: angstige en getraumatiseerde kampongbevolking, vermoorde vaders, een legerleiding die buitenwettelijke acties trachtte af te dekken en Nederlandse commando’s, een halve eeuw gevangen in hun zelfopgelegde zwijgplicht. Van de Indonesische kant van de acties weten we weinig.
Op drie eilanden organiseert Hidskes samen met zijn Indonesische uitgever gesprekken en paneldiscussies waarbij wederzijds respect voor elkaars ‘waarheden’ het uitgangspunt is. Verschillende perspectieven op het gebeurde, of tegenstrijdige visies hoeven elkaar niet uit te sluiten. Hidskes vindt het belangrijk dat hij als privépersoon naar Indonesië komt. ‘Ik ben niet verbonden met een historische stroming, een organisatie of een politieke visie. Voor zover ik iemand vertegenwoordig, is dat mijn vader. Als een oorlog voorbij is, en je gaat opzoek naar hoe het zo ver heeft kunnen komen, dan helpt het niet als je tegen de ander zegt: maar jij was toch minstens net zo erg! De vraag die ik stel is: hoe kon het gebeuren dat wij elkaar te vuur en te zwaard kapot wilden maken, en wat kunnen jonge generaties Indonesiërs en Nederlanders hiervan leren?’
Zie ook: thuisgelooftniemandmij.nl/