Arita Baaijens als hedendaagse woestijnreizigster in het spoor van de historische Alexandrine Tinne bij O’Hanlons Helden (VPRO)

Vanaf 1 december zendt de VPRO op zondagavond acht nieuwe afleveringen uit van de veelgeprezen serie O’Hanlons Helden. In de eerste twee afleveringen op 1 en 8 december reist O’Hanlon de schatrijke Haagse freule Alexandrine Tinne (1835-1869) achterna en stuit in de Egyptische woestijn op Arita Baaijens. ‘Een hedendaagse Alexandrine Tinne minus een paar duizend pond’.  

O’Hanlon voegt zich bij Arita’s kamelenkaravaan om meer te weten te komen over Alexandrine’s fascinatie voor de woestijn. Flirten met de dood, oordeelt hij over de expedities van zijn 19e eeuwse heldin. Maar Arita Baaijens, ervaringsdeskundige met talloze expedities op haar naam, is het daar niet mee eens. Reizen door de woestijn betekent alles uit het leven halen wat er in zit. Op routine draaien is immers onmogelijk in een omgeving waar elke fout fataal kan zijn. O’Hanlon schuift wat ongemakkelijk in het zand. De woestijndames zijn wellicht een tikkeltje too much voor de excentrieke avonturier?

Op 8 december praten O’Hanlon, Arita Baaijens en Roel van Broekhoven over Alexandrine Tinne,  na afloop van de live uitzending in de historische Artis bibliotheek.

Over Arita Baaijens

Arita Baaijens is ontdekkingsreizigster, schrijfster en fotograaf. Zij is lid van de Royal Geographical Society, de Explorers Club en de Long Riders Guild. Ze heeft ruim 25 woestijnexpedities op haar naam staan. In Mauretanië ontmoette ze de laatste vrouwelijke karavaangidsen, die in de vorige eeuw handelskaravanen door de Sahara begeleidden. In Arita’s laatste boek Desert Songs blikt de ontdekkingsreizigster terug op de tochten die zij afgelopen twintig in Egypte en Soedan maakte. De reisboekhandels in Nederland kozen Desert Songs tot Beste reisfotoboek 2008.  In september 2013 verscheen The Modern Explorers bij Thames & Hudson, met een hoofdstuk over de woestijnexpedities van Arita Baaijens. De onvermoeibare avonturierster keerde zojuist terug van een geslaagde expeditie in Centraal Azië, waar zij het paradijs zocht en  als eerste in de moderne geschiedenis de Altai bergen te paard omcirkelde.

Meer informatie over Arita Baaijens  www.aritabaaijens.nl

 

Meer nieuws

  • ‘De mierenkaravaan’, de nieuwe roman van Libris Literatuur Prijswinnaar Mariken Heitman: ‘●●●●’ ‘Wonderschoon ‘

    29 augustus 2024

    De mierenkaravaan, de nieuwe roman van Mariken Heitman, winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022, is verschenen. 'De mierenkaravaan is een verhaal over het aantasten en willen vasthouden van ide...

    Lees het hele bericht
  • Marietje Schaake over ‘De tech coup’ in de media

    28 augustus 2024

    Deze week is De tech coup. Hoe tech is gaan regeren en we de macht weer terugwinnen van Marietje Schaake verschenen. Veel media-aandacht In het radioprogramma Nooit meer slapen ging Atze de Vrie...

    Lees het hele bericht
Geverifieerd door MonsterInsights