Maarten van der Graaff wint J.C. Bloem Poëzieprijs 2017
De J.C. Bloem Poëzieprijs 2017 is toegekend aan Maarten van der Graaff voor zijn dichtbundel Dood werk. De J.C. Bloem Poëzieprijs is een eigenzinnige prijs voor de tweede dichtbundel van een Nederlandstalig dichter. Aan de prijs, ter beschikking gesteld door de gemeente Steenwijkerland, is een bedrag van 2500 euro verbonden. De uitreiking is op 9 april.
Volgens de jury is Maarten van der Graaff ‘een dichter zonder verlangen, maar een dichter van registratie, van koel noteren. Niet van het verleden, maar van het heden.’
Maarten van der Graaff (1987) ontving de laatste jaren veel lof voor zijn gedichten. Hij debuteerde in 2013 met de dichtbundel Vluchtautogedichten, die het jaar daarop werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs. In het voorjaar van 2015 verscheen Dood werk, zijn tweede bundel. In augustus 2017 debuteert Van der Graaff als romanschrijver met Wormen en engelen. Een roman over een zoektocht naar de betekenis van het geloof.
Over Wormen en engelen
Bram Korteweg is van het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee naar Utrecht verhuisd, waar hij bevriend raakt met Lena en Felix. Ze nemen hem mee naar clubs en praten vurig over kunst, seksualiteit en gender. Zijn gereformeerde jeugd op Flakkee lijkt ver weg, maar dan laat zijn vader zich dopen in het Haringvliet en wordt zijn studievriend Paul dominee op het eiland. Wat vinden zij in het geloof? En waarom houdt Wilfried hem zo bezig, een oudere man die in een katholieke woongemeenschap leeft? Bram besluit op onderzoek uit te gaan. Niet om af te rekenen met het geloof, maar juist om er dichterbij te komen.
‘Terug naar Oegstgeest. Wie gereformeerd opgroeit in Nederland vindt het leven in een aantal klassieke romans verbeeld. Ik las ze op de middelbare school. Misschien ging het niet eens om de boeken zelf, maar om hoe ik ze zag: als bevrijdingsverhalen, over hoe het straks zou gaan, de uittocht, het grootse, vrije leven daarna. Ik leef na de uittocht.’
Wormen en engelen is een roman over de worsteling met het geloof, geschreven in het zinnelijke, kraakheldere proza van een van de meest getalenteerde auteurs van zijn generatie.
Foto: Bianca Sistermans