‘Veilige gebieden’: Joris Voorhoeve over de lessen van Srebrenica
Op 11 juli 1995 viel de Bosnische enclave Srebrenica. Een massamoord volgde. Vandaag verschijnt: Veilige Gebieden. Falen en slagen bij de bescherming van burgers in oorlog waarin oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve terugkijkt op de val van Srebrenica. Had voorkomen kunnen worden dat achtduizend moslimmannen en -jongens werden vermoord? Ja, denkt hij.
In dit boek voert hij nieuw feitenmateriaal aan en kijkt vooruit. Tevens stelt hij de vraag of de lessen die we uit dit falen moeten trekken, goed worden toegepast. Er worden nog steeds grote aantallen mensen in oorlogen vermoord, nu weer in Syrië en Noord-Irak. Hoe kan de internationale gemeenschap bedreigde burgers in oorlogstijd beschermen?
In het nieuws
NOS (video): ‘Eindelijk weet ik waarom er geen luchtsteun kwam’
http://nos.nl/artikel/2044124-voorhoeve-eindelijk-weet-ik-waarom-er-geen-luchtsteun-kwam.html
Volkskrant, interview (€): ‘Geheime afspraak belette luchtsteun’
http://www.volkskrant.nl/buitenland/had-de-enclave-srebrenica-gered-kunnen-worden~a4090992/
Trouw, interview: ‘Voorhoeve krijgt eindelijk antwoord’
http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/4091308/2015/06/30/Voorhoeve-krijgt-eindelijk-antwoord.dhtml
Documentaire ‘Waarom Srebrenica moest vallen’
Op maandag 29 juni zond HUMAN/VPRO de documentaire ‘Waarom Srebrenica moest vallen’ uit, waarin het uitblijven van luchtsteun centraal staat.
Voorhoeve spreekt in de documentaire met onderzoekers en overlevenden. Zowel voor hen als voor de oud-bewindsman blijft de belangrijkste vraag: waarom kwam er geen luchtsteun in de vroege ochtend van 11 juli 1995 toen de massamoord nog voorkomen had kunnen worden?